Ako dosiahnuť aby vaša žena bola spokojná-2

Väčšina mužov, ktorých poznám, si roky láme hlavu hľadaním odpovede na otázku: „Čo mám robiť, aby bola moja žena spokojná?“ A priznám sa, že aj ja som si tým dlho lámal hlavu. Roky. Ale už si nelámem.

Niektorí muži hľadajú odpoveď na to, ako urobiť svoju ženu spokojnou, pretože ju milujú. „Milujem ju, a preto chcem, aby bola spokojná.“

Iní muži chcú, aby bola ich žena spokojná, lebo oni sami chcú mať pokoj. „Keď bude spokojná, dá mi snáď konečne pokoj!“ Táto ich stratégia má však minimálne dve zásadné chyby. Po prvé, je sebecká. A po druhé, nefunguje! Ono, sebectvo v manželstve všeobecne nefunguje. Aspoň nie dlhšiu dobu. Ak si chcete spokojne hovieť vo svojom sebectve, nežeňte sa!

Mal som známeho, ktorého manželka stále do niečoho hnala. Neraz to boli veci, ktoré nielenže neboli nutné, ale o ktorých užitočnosti a správnosti by sa dalo úspešne pochybovať. Keď som sa mu snažil jemne naznačiť, že mne sa to príliš nepozdáva, obhajoval sa vždy rovnako: „Urobím ešte toto a budem mať pokoj.“ Samozrejme, nikdy ho nemal.

Predstava a spôsob dosiahnutia spokojnosti sa totiž u manželov môže dramaticky líšiť. Napríklad, čo sa týka naplnenia našich túžob a potrieb, sme my, muži, zvyčajne jednoduchší a priamejší. Priemerný muž toho veľa nepotrebuje. Teda, aspoň čo sa týka rozsahu. Dokáže ho uspokojiť zopár pomerne dostupných vecí. Má ich a je spokojný. Žena má zvyčajne oveľa širší záber. A zároveň aj oveľa bohatší duševný svet ako jej manžel.

Muž by sa preto nemal prehnane znepokojovať myšlienkami, ako zabezpečiť, aby bola jeho žena spokojná. Už aj preto, že my, muži, ideme na to zvyčajne z nesprávnej strany. „Nie je spokojná? Tak urobím viac!“ Viac práce, viac peňazí, viac vecí, viac času… Jednoducho VIAC! V manželskom vzťahu je však len málokedy riešením jednoduché zvýšenie výkonu. Častejšie netreba VIAC, ale treba INAK.

Boh chce, aby bola tvoja žena spokojná. On ju stvoril a on vie, ako na to. Má svoj plán. A ty máš v ňom dôležité miesto. Veľmi dôležité miesto! Nie je to však miesto, ktoré patrí jemu. Nemôžeš ho nahradiť. Nemôžeš naplniť srdce svojej manželky „až po okraj“. To môže jedine on!

A čo mám teda robiť ja?

Konečne správna otázka! Boh s tebou v tomto pláne počíta, Boh ťa potrebuje. Neznepokojuj sa, nebuď ustarostený o to, či je tvoja manželka (už konečne) spokojná.

Miluj ju!

To je tvoja úloha. Miluj svoju manželku! Miluj ju naplno, na sto percent. To je to, čo chce Boh od teba, manžel.

Láska nie je v protiklade s činnosťou. Láska neznamená nič nerobiť. Láska, naopak, veľmi často vedie k veľkým a heroickým výkonom. Výkon však nikdy nemôže nahradiť lásku. Svätý Augustín hovorí: „Miluj a rob, čo chceš!“ V prvom rade svoju manželku miluj! A potom už rob z tej lásky všetko, k čomu ťa inšpiruje.

Počul som na to jedno krásne vysvetlenie: „Ľudia aktívni v Cirkvi sa delia na pracovníkov a milovníkov. Pracovníci sú charakteristickí tým, že veľa pracujú. Milovníci tým, že veľa milujú. Milovníci dosahujú lepšie výsledky. Jednoducho urobia viac.“

Podobne to platí o manželstve. Veľmi veľa manželov akoby malo na čele vyryté „Pracovník“. Makajú, drú „od nevidím do nevidím“, nasadzujú do práce pre svoju rodinu všetky svoje sily a svoj čas. Ak však príde na rad otázka lásky k manželke, sú v rozpakoch, ošívajú sa a poukazujú na to, čo všetko urobili a že na nejaké „kraviny“ nemajú čas.

Buď „Milovník“. A pamätaj, že nakoniec sú to „milovníci“, kto urobí viac; nie „pracovníci“. Ak chceš za každú cenu urobiť viac, tak viac miluj!

Keď bude tvoja manželka vyjadrovať svoju nespokojnosť, určite neber jej slová na ľahkú váhu, zober si jej zdieľanie k srdcu a urob, čo môžeš a máš urobiť. Necíť sa však byť za to hlavným zodpovedným, nerob si preto výčitky. Keď si urobil, čo si mohol a mal, a ona je stále nespokojná, pošli ju za Bohom. Nie, nemyslím tým, že sa jej máš zbaviť. Myslím tým, že ju máš povzbudiť, aby hľadala a našla svoje bytostné naplnenie v Bohu. Hľadaj radosť v Pánovi a dá ti, za čím túži tvoje srdce.“ (Ž 37, 4)

Nie si zodpovedný za totálnu spokojnosť svojej manželky, ale určite si zodpovedný za to, či ju ako manžel miluješ. Nech už by ti tvoja žena vyčítala hocičo, len nech to nie je to, že ju nemiluješ!

Objednajte si celú knihu "Muži milujte svoje manželky". Využite zľavový kupón: muzimilujte